Бибопът по въпросите на времето

Точно така, чета “По пътя” от Керуак.

Литературната критика никога не се е претрепвала да ме вдъхновява. Добре де, НИКОГА не чета литературна критика, че да съм наясно с вдъхновителските и потенции. “Да пишеш за музика е като да танцуваш да архитектура” [Задие Смит], а да пишеш за литература е… чакай, ама аз точно това правя в момента. F*ck, that one fell right out flat.

Както и да е. Доста хвалена книжка е май тази, Керуаковата. И въпреки това -!…- първият резултат от Google търсене на “по пътя джак керуак” е: http://zonkobg.blogspot.com/2009/09/blog-post.html.

Това горното просто като интересно социологическо (?) сведение. А истината (ще рече, моята), е, че коментарът е посредствен, …имаше една дума точно за такива неща като католическата църква пред откритията на Галилей, как беше… “еснафски” (макар че това сравнение, дето го изшмулих от нищото, звучи малко цинично в случая). Ама и тя самата си е доста еснафска някак, ще прощавате, думата де.

“По пътя” не е банален разказ за двама-трима мързеливи пияници, катурнали се към тридесетте, които бъбрят в прости изречения, крадат бензин и слушат боп, защото не разбират от музика. “По пътя” е приказка за онова, което ни липсва. Онази енергия, за която читатели като коментатора смятат, че е неприлична, но която опиянява и дава достъп до други измерения. (Не, не съм на халюциногенни гъби.) Да, безумно хаотична е – като всяка новооткрита сила, която не познаваме добре, за да и прикачим някоя еснафска опорна точка, – и бопът е съвсем същото. Сетивен израз на неподреденото съвършенство, лудешко подтичване нанякъде и наникъде в търсене на Танца. Утре ще продължа.

ьДДД

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Бибопът по въпросите на времето

  1. Стоян says:

    С риск да прозвучи като оправдание, че нямам сестра, все пак ми се иска да си кажа някои неща.
    Изобщо не смятам, че енергията на главние герои е неприлична. Не ми харесват само начинанията, в които впрягат тази енергия. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s